Docenten

 

 

 

Sjoukje Strijker

 

Mijn naam is Sjoukje Strijker en ik ben al vele jaren werkzaam bij muziekvereniging TOGIDO uit Eext.

Op dit moment geef ik les aan 4 gevorderde leerlingen op bugel en trompet.

De lessen die ik geef zijn met een positieve insteek, samen met de leerling kijk ik naar wat gaat er goed en hoe kunnen we dat nog weer verbeteren. Tijdens mijn lessen besteed ik veel aandacht aan houding/ademhaling en aanzet.

 

Nauw verbonden ben ik ook met de vereniging omdat mijn man Bert er dirigent is. Een goed contact en samenwerking heb ik met Pieter, de andere koperdocent van TOGIDO.

 

 

 

 

 

 

 

 

Johan Calf

Hoe begon het?

Van jongs af aan was duidelijk dat mijn hart sneller ging slaan van muziek en vooral van drummen. Het hart van mijn ouders ook, maar dat had een andere reden: wanneer ik weer eens los ging met het bestek op de tafel, potten, pannen, deksels en het servies. Om schade aan de inboedel te voorkomen, was het beter dat ik op echte trommels ging slaan. Op naar de muziekschool in Sneek. Door de inspirerende lessen van mijn docent raakte ik definitief besmet met het slagwerkvirus. Hoe geweldig zou het zijn als ik elke dag slagwerk kon spelen en die passie zou kunnen doorgeven aan anderen?

 

Waar, bij wie en wat heb ik gestudeerd?

In 1983 studeerde ik af aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden en behaalde ik mijn onderwijsakte. Mijn docenten waren Gerard van de Kolk (kleine trom, pauken en ensemblespel) en Cees van Lent (drums en mallets). Een prachtige periode, waarin ik clinics volgde van o.a. Leigh Howard Stevens (marimba) en Bent Lyloff (kleine trom en pauken). Samen met medestudenten speelde ik in het Slagwerkcollectief Friesland, waarmee we optredens verzorgden in heel Nederland. 

Na het behalen van mijn onderwijsakte slaginstrumenten vervolgde ik mijn studie voor het diploma Uitvoerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ik studeerde bij Michael de Roo (klassiek slagwerk en orkeststudies) en Willem Vos (marimba). Deze studie rondde ik In 1986 succesvol af.

Ervaring als docent en uitvoerend musicus

Na mijn studie aan de MPA ging ik drum- en slagwerklessen geven aan het CKV in Dronten (tot 2001) en het ICO in Assen. Daar kon ik enthousiast en gedreven mijn passie voor slagwerk doorgeven aan heel veel leerlingen. Ook was ik jarenlang slagwerkinstructeur van de malletband van Amor Musae uit Swifterbant.

Tijdens mijn studie speelde ik in een feest- en coverband en in de brassbands Pro Rege uit Heerenveen en Soli Deo Gloria uit Leeuwarden, beide o.l.v. dirigent Jan de Haan. Een van de hoogtepunten was een optreden tijdens de Europese brassbandkampioenschappen in Edinburgh. De ervaring die ik in deze top-amateurorkesten opdeed kwam goed van pas bij het spelen als remplaçant in het Frysk Orkest en later in het Noord Nederlands Orkest (NNO).

Wat nog meer?

In 2009 werd ik manager activiteiten en onderwijs bij het ICO. Een boeiende periode waarin we veel nieuwe kunst- en cultuurprojecten voor het onderwijs ontwikkelden, maar ook een periode waarin werd bezuinigd op kunst en cultuur. Als gevolg van een reorganisatie kwam er in 2015 een eind aan mijn carrière bij het ICO.

En nu?

Tijdens een periode van bezinning werd me steeds duidelijker dat mijn hart nog steeds sneller ging slaan bij het slagwerkspelen en lesgeven. Het vuur van mijn passie bleek nog volop te branden! Ik besloot dan ook om mijn hart te volgen en te doen wat ik het allerleukst vind en wat ik goed kan: drum- en slagwerkles geven. In september 2016 ben ik gestart met Drumstudio HartSlag. 

Verder geef ik slagwerkinstructie aan de malletband van Harmonie Gasselte en geef ik slagwerklessen aan de leerlingen van de muziekverenigingen Crescendo uit Grolloo, Euterpe uit Rolde en Togido uit Eext.

Ook val ik regelmatig in als slagwerkinstructeur bij de malletband van AMDG uit Beilen.

 

 

Legetøj og BørnetøjTurtle